Menu
Menu
Agenda
Ontdek
Duindorp Schoorl
Duindorp Winterweken
Natuur
Kunst, cultuur & erfgoed
Bergen & Egmond
Doen
Wandelen
Fietsen
Op het water
Eten & Drinken
Winkelen
Activiteiten
Met kids
Plan je bezoek
Overnachten
Strand
Bereikbaarheid
Parkeren
Duindorp Schoorl Plattegrond
Inspiratie
Blogs
Bergen Magazine
Bekijk ook
Alkmaar Prachtstad
Bezoek Bergen
Castricum
Egmond
Ontdek regio Alkmaar
Ontdek Dijk & Waard
Nederlands
Deutsch
Nederlands
Deutsch
Overzicht kunst, cultuur & erfgoed in Duindorp Schoorl
Anne's Art & Craft Gallery
Een kleinhandel in Etnisch, Tribal, Afrikaans & Aziatisch kunst en sieraden.
Lees verder
Raadhuis Groet
Het raadhuisje van Groet geldt als het kleinste van Nederland en meet slechts 6,78 x 4,59 meter. Het bevat een raadzaal, een kleine vestibule en een vroeger cachot (gevangenis).
Lees verder
Groetermolen
De Groetermolen is een Noordhollandse binnenkruier, die de 210ha grote Groeterpolder bemaalt.
Lees verder
Protestantse Kerk Schoorl
In 1094 had Schoorl al een eigen parochiekerk, waarvan geen resten zijn overgebleven. De later gebouwde stenen kerk werd tijdens de Opstand zwaar beschadigd; alleen de romaanse toren bleef gespaard. Deze stortte in 1779 in, waarna het gebouw zijn huidige uiterlijk verkreeg: een eenvoudig zaalkerkje met als bekroning een houten torentje met achtzijdige spits.
Lees verder
Protestantse Kerk Groet
Het ‘witte kerkje’ van Groet, op een kleine verhoging vlak aan de voet van de duinen, is een van de meest schilderachtige plekjes van de gehele gemeente.
Lees verder
Wunderkammer Verwondering 1601
In deze ‘kamer van wonderen’ vind je een bijzondere verzameling exotica : opgezette dieren, rariteiten, koralen, schelpen, fossielen, mineralen, gebottelde reptielen, sieraden en kunstvoorwerpen.
Lees verder
Raadhuis Schoorl
Naast de kerk staat het raadhuisje van Schoorl, dat in 1601 werd gebouwd en aanvankelijk pal aan de weg was gelegen. In 1931 werd het in verband met de verbreding van de Duinweg steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op de huidige plaats, waarbij ook het interieur zorgvuldig in de oude staat is gehouden.
Lees verder
Atelier Inge Koetzier van Hooff
Ontdek het werk van Inge Koetziers van Hooff in haar atelier. Inge is aanwezig voor vragen over het werk, het proces, de materialen, of over lessen en workshops.
Lees verder
Korenmolen Kijkduin
De in de volksmond "Kijkduin" genaamde molen is een in 1772 als korenmolen gebouwde ronde stenen grondzeiler bovenkruier. Al voor 1575 stond op deze plaats een windkorenmolen, die op 27 mei van dat jaar door terugtrekkende Spaanse soldaten in brand werd gestoken. Pas na 20 jaar werd er een nieuwe molen, een standaardmolen, gebouwd die in 1771 werd afgebroken en vervangen door de huidige molen. Aanvankelijk werd de korenmolen te Schoorl verhuurd en was hij voor 5/6 eigendom van Schoorl en voor 1/6 deel van Groet. De molen werd in 1868 verkocht aan Dirk Duin.
Lees verder
Filmhuis Schoorl
Filmhuis Schoorl is een van de Stichting De Blinkerd deel uitmakende non-profit werkgroep die in het Dorpscentrum De Blinkerd kwalitatief goede speelfilms en documentaires wil vertonen.
Lees verder
Hargermolen
De Hargermolen is een Noordhollandse binnenkruier, die de 385ha grote Verenigde Harger- en Pettemerpolder bemaalt.
Lees verder
Galerie Klein Zwitserland
Gelegen tussen de pittoreske dorpen Bergen en Schoorl, aan de voet van het duin bevindt zich deze heerlijke galerie. Klein Zwitserland is een plek waar steeds wisselende kunsttentoonstellingen zijn. Op dit moment exposeren hier 35 kunstenaars. In dit voormalige verzorgingshuis zijn 30 kamers die allemaal ingericht zijn door de kunstenaar welke in de kunstkamer exposeert.
Lees verder
Hargergat
Van eind 17e tot begin 18e eeuw is er in de (voormalige) duinen bij Harger zand afgegraven in een zogenoemde zandmennerij. Door het weghalen van zand ontstond er een gat in de duinen waar het grondwater aan het oppervlak komt. Dit grondwater uit de duinen is net als het zand, ook al van een bijzonder kwaliteit: voedselarm, schoon (kwel)water van constante temperatuur. Via gegraven greppels en duinrellen stroomt dit water vanuit het Hargergat naar de Harger Vaart, waarlangs vroeger het zand werd afgevoerd.
Lees verder
Zoeken
Zoeken
Inschrijven nieuwsbrief
Velden met een * zijn verplicht