Heide en bomen in Schoorl met zonlicht

Regels in de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen, één van de allermooiste en meest unieke natuurgebieden van Nederland! Hier vind je niet alleen de hoogste duinen van Nederland, maar ook de magische stuifduinen; waar het zand vrij kan bewegen door de wind wat op zijn beurt weer zorgt voor een levendig, steeds veranderd landschap. Naast de indrukwekkende duinen bieden de Schoorlse Duinen ook een thuis aan veel verschillende dieren, vogels en planten.

Ooit, zo'n eeuw geleden, was dit gebied nog één grote zandbak. Totdat er in de IJstijd vanuit Scandinavië kalkarm zand richting de kust van Duindorp Schoorl werd geblazen. Vanuit de zee werd dit zand het gebied ingeblazen en opgehoopt tot de Schoorlse Duinen.  Het kalkarme, helderwitte zand maakt de Schoorlse Duinen uniek in Nederland én zelfs in Europa. Deze zeldzame zandbodem vormt de perfecte basis voor bijzondere planten en bloemen, zoals de heide, die juist op dit kalkarme zand prachtig tot bloei komt.



Een bijzonder gebied dus, waar je volop vrijheid en rust kunt ervaren. En dat willen we graag zo houden! Daarom zijn er enkele eenvoudige regels om  dit natuurgebied te beschermen, de zogeheten Buitencode. Lees hier wat je wel en niet mag doen – zodat we samen kunnen blijven genieten van de natuur.




bord met regels

Maar wat zijn nou precies deze belangrijke regels?

  1. Respecteer de natuur: Hou het rustig en neem al je afval mee, zelfs die bananenschillen. Want geloof het of niet, ook zo’n schilletje doet er lang over om af te breken!
  2. Blijf op de paden & houd je hond aan de lijn: dit geldt voor; mountainbikers, honden, ruiters, wandelaars en fietsers.
  3. Geef elkaar de ruimte: Rustig aan bij drukte en maak plaats voor anderen. 
  4. Wees vriendelijk en groet elkaar: Een simpele groet zorgt al voor een goede sfeer en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander. Iedereen beleeft de natuur op z’n eigen manier, dus houd daar rekening mee! Zo zorg je ervoor dat iedereen dezelfde fijne ervaring beleeft in de natuur.  

Hier zijn de belangrijkste regels kort samengevat. Lees verder om te ontdekken waarom deze regels er zijn en waarom het zo belangrijk is dat je je eraan houdt.



Op de paden blijven & honden aan de lijn in het broedseizoen: maar waarom dan?

Honden zijn het hele jaar door welkom in de Schoorlse Duinen. Tijdens het broedseizoen, van 1 maart tot 1 september, moeten honden wel aan de lijn om verstoring van broedende vogels, hagedissen, hazen en konijnen te voorkomen. Vanaf 1 maart komt de natuur weer tot leven, en dat betekent dat veel dieren nestplekken zoeken en jongen krijgen. Om deze jonge dieren te beschermen geldt daarom een aanlijnplicht. Buiten deze periode mogen honden los, mits ze goed luisteren. 

Een bijzondere bewoner van dit gebied is de nachtzwaluw. Deze vogel maakt de lange reis vanuit Afrika om vanaf mei in de Schoorlse Duinen te broeden en legt zijn nest niet hoog in de bomen, maar op de grond tussen de heide. Juist daarom is het zo belangrijk dat we rekening houden met deze bijzondere dieren en op de paden blijven.

Struinen en Vrijheid
De Schoorlse Duinen zijn er om te ontdekken. In de volgende gebieden mag je van het pad af, het duinlandschap echt verkennen en struinen hoelang je wilt. Perfect voor de avontuurlijke wandelaar! Maar blijf op andere plekken liever op de paden, want daar geven we ruimte aan de natuur om zich ongestoord te ontwikkelen.

  • Jan Bas z'n tuintje
  • Speelkuil
  • Wulpendal
  • Hargerplas
  • Groeter Zandgat 
weide met 3 bomen in het midden

Geniet met oog voor detail!

Soms is het goed om even stil te staan, het tempo te vertragen en écht om je heen te kijken. Je zult versteld staan van wat je allemaal ziet, hoort en beleeft. Luister naar het ritselen van de bladeren, het gezang van vogels en het zachte geruis van de wind die door het zand waait - wat je doet twijfelen of het de golven van de zee zijn. De Schoorlse Duinen zijn een wonder van de natuur, elke dag anders door het stuifzand dat zich verplaatst en de veranderende seizoenen.

In samenwerking met de boswachters van Staatsbosbeheer en Buitencentrum Schoorlse Duinen.